Rezumat:
Considerat a fi al doilea creier al nostru, microbiota intestinala joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii noastre mentale. O dieta dezechilibrata, bazata pe alimente grase, ne creste de zece ori stresul si anxietatea, deteriorandu-ne intestinele, dupa cum au demonstrat cercetatorii americani intr-un nou studiu.
Consumul excesiv de grasimi slabeste microbiota intestinala, exacerband aparitia simptomelor de anxietate: este ceea ce tocmai au dezvaluit cercetatorii de la Universitatea Colorado din Boulder (SUA). Rezultatele au fost publicate la 6 mai 2024 in Biological Research.
Potrivit acestor noi descoperiri, „la animale, o dieta bogata in grasimi perturba bacteriile intestinale rezidente, modifica comportamentul si, prin intermediul unei cai complexe care leaga intestinul de creier, influenteaza substantele chimice din creier intr-un mod care alimenteaza anxietatea”, incepe comunicatul de presa al universitatii.
O microbiota epuizata de o dieta bogata in grasimi
Produse de patiserie, mezeluri, chipsuri, burgeri… Atunci cand ne simtim melancolici sau putin infometati in timpul zilei, ne place sa apelam la alimente bogate in grasimi (rele).
Cu toate acestea, ele ne alimenteaza anxietatea prin degradarea calitatii microbiotei noastre. „Consumul acestor alimente pe o perioada de noua saptamani, comparativ cu o dieta de control, a modificat diversitatea microbiana intestinala si compozitia comunitatii bacteriene”, scriu oamenii de stiinta in noul studiu.
O microbiota saracita ca urmare a acestei diete procesate si grase „compromite mucoasa intestinala. Acest lucru permite bacteriilor sa se strecoare in circulatia organismului si sa comunice cu creierul prin intermediul nervului vag, o cale care leaga tractul gastrointestinal de creier”, se arata in comunicat.
„Toata lumea stie ca acestea nu sunt alimente sanatoase, dar avem tendinta de a ne gandi la ele strict in termeni de crestere in greutate. Daca intelegem ca au si un impact asupra creierului care poate favoriza anxietatea, miza este si mai mare”, a declarat autorul principal al cercetarii, Christopher Lowry, profesor de fiziologie.
Alimente grase: o regiune a creierului asociata cu anxietatea
Grupul care a urmat o dieta bogata in grasimi a prezentat, de asemenea, o expresie mai mare a anumitor gene, numite tph2, htr1a si slc6a4. Acestea sunt „implicate in productia si semnalizarea neurotransmitatorului serotonina, in special intr-o regiune a trunchiului cerebral cunoscuta sub numele de nucleul rafeului dorsal cDRD, care este asociat cu stresul si anxietatea”, continua echipa de cercetatori.
Considerati ca fiind hormonii fericirii, „anumite subseturi de neuroni serotoninici pot, atunci cand sunt activate, sa provoace reactii asemanatoare anxietatii la animale”, continua autorul.
In acest fel, alimentele care ar trebui sa ne reconforteze ajung sa ne afecteze sanatatea, actionand asupra axei intestin-creier prin intermediul nervului vag.
„Este extraordinar sa ne gandim ca o dieta bogata in grasimi ar putea modifica expresia acestor gene in creier. Grupul cu un continut ridicat de grasimi avea, in esenta, semnatura moleculara a unei stari ridicate de anxietate in creierul lor. Daca va ganditi la evolutia umana, acest lucru are sens. Suntem programati sa observam lucrurile care ne imbolnavesc, astfel incat sa le putem evita in viitor”, conchide profesorul Christopher Lowry.
Sursa: https://www.marieclaire.fr/aliments-gras-effet-microbiote-anxiete,1477327.asp