Ce este astmul premenstrual?

Ce este astmul premenstrual?

Luna de luna, pe langa schimbarile de dispozitie si poftele irezistibile de ciocolata, unele femei descopera un oaspete nepoftit: astmul premenstrual. Acest fenomen, adesea subestimat, arata influenta hormonilor asupra sistemului nostru respirator. Haideti sa aprofundam impreuna acest subiect pentru a vedea care este legatura ciudata dintre astm si menstruatie.  Astmul, dupa cum probabil stii, este o afectiune respiratorie care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Dar ceea ce poate nu stii este existenta unei forme specifice a bolii: astmul premenstrual.

Ce este astmul premenstrual?

Astmul premenstrual este o forma exacerbata de astm care apare sau se agraveaza in timpul fazei premenstruale a ciclului menstrual. Afecteaza in principal femeile de varsta fertila si este legat de fluctuatiile hormonale din timpul ciclului. Sa analizam modul in care ovulatia, endometrul si faza luteala sunt legate de astmul premenstrual.

Cercetarile au aratat ca exista o legatura intre hormonii sexuali si sensibilitatea cailor respiratorii. In timpul fazei luteale, cand hormonii sexuali sunt la apogeu, unele femei pot prezenta simptome de astm mai intense. Desi mecanismul exact nu este inca clar inteles, fluctuatiile hormonale par sa joace un rol crucial.

Care sunt cauzele astmului premenstrual?

Astmul premenstrual este o forma exacerbata de astm care apare sau se agraveaza in timpul fazei premenstruale a ciclului menstrual. Afecteaza in principal femeile de varsta fertila si este legat de fluctuatiile hormonale din timpul ciclului. Sa analizam modul in care ovulatia, endometrul si faza luteala sunt legate de astmul premenstrual.

Mucoasa uterina se ingroasa sub influenta estrogenului, pregatindu-se sa primeasca un ovul fecundat. Daca nu are loc fecundarea, aceasta mucoasa este eliminata sub forma de sangerare menstruala. Dar cum ar putea fi legate aceste variatii ale ciclurilor menstruale de astm?

Simptomele, cum ar fi respiratia suieratoare, senzatia de apasare in piept si tusea apar brusc inainte de menstruatie. Este ca o drama interna, in care plamanii sunt protagonistii.

Surprinzator? Poate ca nu atat de mult. Aproximativ 30% dintre femei se confrunta cu o crestere a simptomelor de astm la inceputul menstruatiei. Progesteronul si estrogenul, hormonii dominanti, par sa joace un rol decisiv.

Daca suferi de astm premenstrual, este posibil sa observi o crestere a simptomelor de astm, cum ar fi

Dificultati de respiratie

Respiratie suieratoare

Tuse persistenta, mai ales noaptea

Strangere in piept

Este important sa retii ca aceste simptome pot varia in intensitate de la o femeie la alta.

Cum se poate trata astmul premenstrual?

Recunoasterea legaturii dintre astm si ciclul menstrual este primul pas. Odata ce ai identificat un tipar, este esential sa lucrezi cu un profesionist din domeniul sanatatii pentru a ajusta tratamentul. Tratamentele hormonale, cum ar fi contraceptivele orale, pot ajuta uneori la echilibrarea hormonilor si la reducerea simptomelor.

Dar daca suferi de astm premenstrual, nu intra in panica! Exista o serie de remedii si precautii care va pot ajuta sa treci mai bine peste aceasta perioada:

Monitorizeaza-ti ciclul: o monitorizare regulata te poate ajuta sa anticipezi perioadele de risc.

Adapteaza-ti medicatia.

Evita factorii declansatori: redu expunerea la alergeni si evita situatiile stresante in timpul fazei premenstruale.

Terapia hormonala: pilulele contraceptive pot stabiliza acesti hormoni fluctuanti si pot ajuta la controlul astmului.

Inhalatorul la indemana: prevenirea este mai buna decat vindecarea. Sa ai intotdeauna inhalatorul la indemana.

Ia antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si ia in considerare alte optiuni, cum ar fi plantele, pentru a ameliora simptomele sindromului premenstrual.

Sursa: https://santecool.net/comprendre-lasthme-premenstruel/

 

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns