Alzheimer: acest tratament inovator ajuta la recuperarea memoriei

Alzheimer: acest tratament inovator ajuta la recuperarea memoriei

Lumea cercetarii este foarte activa in dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru boala Alzheimer. In Statele Unite, oamenii de stiinta de la Universitatea din Pennsylvania se concentreaza asupra unui compus capabil sa inverseze semnele dementei. Cunoscuta sub denumirea stiintifica de 4-fenilbutirat (PBA), molecula de acid gras actioneaza ca niste „chaperone chimice” care previn acumularea de proteine in creier care caracterizeaza Alzheimer, informeaza universitatea intr-un comunicat de presa.

Molecula a fost testata prin injectare pe soareci care sufereau de aceleasi manifestari si simptome cerebrale ca si pacientii cu Alzheimer. Studiul, publicat in revista Aging Biology, a relevat rezultate bune pentru creierul animalelor si pentru testele de memorie. Chiar si atunci cand a fost administrat tarziu in evolutia bolii.

Injectia cu PBA a restabilit abilitatile de memorie ale soarecilor, care disparusera anterior: inainte de tratament, acestia nu puteau face distinctia intre obiectele in miscare si cele stationare, un test folosit pentru a le evalua memoria. Dupa tratament, aceste abilitati au revenit.

Prin imbunatatirea generala a sanatatii neuronale si celulare, putem atenua sau intarzia progresia bolii”, explica autorul principal al studiului, Nirinjini Naidoo, doctor in medicina, profesor asociat de cercetare in medicina somnului. „In plus, reducerea proteotoxicitatii (deteriorarea ireparabila a celulei cauzata de o acumulare de proteine alterate si prost pliate) poate ajuta la imbunatatirea anumitor functii cerebrale pierdute anterior”, adauga ea in comunicatul de presa.

„Aceasta lucrare ar putea oferi informatii valoroase privind dezvoltarea de noi tratamente pentru aceasta boala debilitanta si omniprezenta”, conchide echipa in articol.

Colectarea mai multor date, inclusiv dupa 18 luni, va fi cruciala pentru a intelege mai bine echilibrul dintre beneficiile si riscurile acestor medicamente, au subliniat ei. Ei au criticat, de asemenea, proportia scazuta de persoane de culoare incluse in studiu, in ciuda faptului ca acestea sunt mai afectate de boala.

Aceste medicamente de „prima generatie” nu sunt „perfecte”, a rezumat Susan Kohlhaas de la Alzheimer’s Research UK. „Dar ele reprezinta un mare pas in directia cea buna.

„Ele reprezinta o descoperire majora care va deschide calea pentru multe tratamente viitoare”, a adaugat Giles Hardingham, profesor de farmacologie la Universitatea din Edinburgh.

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns