Printre produsele lactate, exista unul care este deosebit de popular printre romani, dar trebuie sa il consumam cu moderatie, altfel riscam sa ne afectam sanatatea. Afla mai multe de la doi specialisti.
Produsele lactate sunt aliati nutritionali incontestabili si surse de placere gustativa. Dar, desi ne plac versiunile lor dulci si sarate, ar trebui sa le consumam cu moderatie, pentru binele sanatatii noastre. Va prezentam in cele ce urmeaza unul dintre produsele lactate preferate pe mesele romanilor.
Avertisment impotriva grasimilor si a sarii
Branza, fie ea moale sau tare, este consumata in mod traditional intre felul principal si desert, dar pentru unii pasionati poate face parte din fiecare masa. „Continutul de grasimi din branza, in special acizii grasi saturati, reprezinta un aport caloric semnificativ si, daca este exagerat, poate avea un impact atat asupra greutatii, cat si asupra sanatatii inimii”, avertiza dieteticianul si nutritionistul Alexandra Retion intr-un articol anterior. Printre cele mai grase branzeturi se numara Brie, Cheddar si Burrata.
Mai mult, sarea din aceste branzeturi poate fi problematica daca este consumata in exces, deoarece favorizeaza hipertensiunea arteriala. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda limitarea aportului de sare in toate mesele zilnice la mai putin de 5 grame pe zi.
Cantitatea potrivita
Asadar, cat de mult ar trebui sa mancam fara sa ne afectam sanatatea? Cu moderatie, poti manca branza de doua ori pe zi, cu o portie minima cuprinsa intre 30 de grame pentru branza tare si 50 de grame pentru branza proaspata. „Cel mai bine este sa le mancati dimineata si la pranz pentru a profita la maximum de energia pe care o furnizeaza pentru restul zilei”, ne recomanda Claire Kalchman, medic de medicina muncii si nutritionist, intr-un articol anterior. Daca ai hipertensiune arteriala, cu siguranta vrei sa iti supraveghezi nivelul colesterolului sau vrei sa eviti sa te ingrasi. Alexandra Retion recomanda sa te limitezi la o bucata de branza pe zi.
Aceasta moderatie ne va permite sa ne bucuram de toate beneficiile branzei. Sa nu uitam ca branza este o sursa buna de proteine si contine vitamine si bacterii (probiotice) care ajuta la buna functionare a microbiotei noastre. Mai presus de toate, ea ar trebui sa faca parte dintr-o dieta echilibrata si variata, bogata in proteine, alimente cu amidon si legume. Dupa cum subliniaza nutritionistul Claire Kalchman: „o portie buna de legume furnizeaza intotdeauna o cantitate semnificativa de fibre, care vor contribui la scaderea indicelui glicemic global al mesei”. Poti insoti bucata de branza cu o salata verde.
Sursa: https://madame.lefigaro.fr/bien-etre/nutrition/ce-produit-laitier-incontournable-doit-etre-consomme-avec-moderation-20241107