Zona euro: executivul nu prevede o revenire prea rapida

Zona euro: executivul nu prevede o revenire prea rapida

O economie in profunda recesiune, un salt mult mai putin important decat s-a prevazut, datorii care se multiplica pe zi ce trece: epidemia cu coronavirus se dovedeste a fi dezastruoasa pentru zona euro, conform unui bilant stabilit joi de catre Comisia Europeana care nu intrevede o revenire la normalitate mai repede de anul 2023.

In ultimele previziuni economice, executivul European anticipeaza o cadere cu 7,8% a produsului intern brut (PIB) in zona euro in 2020.
Aceasta recesiune nu este atat de grava ca cei -8,7% anticipati in aceasta vara, insa saltul atat de asteptat pentru anul viitor (+4,2%) ar trebui sa fie mai putin puternica decat cifra 6,1% prevazuta initial. Principala cauza pentru aceasta situatie: al doilea val al pandemiei cu coronavirus care elimina orice urma de speranta pentru o revenire rapida a economiei.

Comisia europeana anticipeaza pentru moment ca economia va reveni abia la un nivel pre-pandemic in 2022. Insa subliniaza faptul ca gradul ridicat de incertitudine care apasa inca asupra economiei inca face sa existe riscul de deteriorare a perspectivelor si comisia europeana se teme ca nu va exista o revenire la normalitate mai repede de anul 2023.

Printre numeroasele incertitudini mai exista si starea viitoarelor relatii comerciale ale UE cu Regatul Unit, in momentul in care Londra si Bruxelles abia reusesc sa negocieze un acord care sa intre in vigoare anul viitor. Un lucru care apasa in mod clar asupra perspectivelor economice ale Uniunii Europene conform estimarilor facute de Valdis Dombrovskis. Daca ansamblul celor 19 tari europene intra in recesiune anul acesta, trei sunt cele care vor suferi in mod special: Spania (-12,4%), Italia (-9,9%) si Franta (-9,4%).

Germania, principala economie a regiunii, va reusi in cele din urma sa limiteze amploarea caderii, cu un PIB scadere cu 5,6% in 2020?

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *