PIB-ul din zona euro a scazut cu 12,1% in al doilea trimestru

PIB-ul din zona euro a scazut cu 12,1% in al doilea trimestru

Activitatea economica din zona euro a suferit in al doilea trimestru al anului o contractie fara precedent din cauza masurilor stabilite pentru a frana pandemia cu coronavirus.

Zona euro a inregistrat in al doilea trimestru o scufundare istorica de 12,1% din PIB, consecinta directa a masurilor luate pentru a incerca stoparea pandemiei cu coronavirus, conform unui anunt oficial facut de Oficiul European de Statistici, Eurostat. Este vorba, de departe, de cea mai importanta scadere inregistrata din 1995 cand s-au mai intampinat astfel de probleme importante. Aceasta estimare “preliminara” este, cu toate acestea, bazata pe surse incomplete si va face obiectul unor revizii a mai precizat institutul. In primul trimestru al anului 2020, intre ianuarie si martie, drept urmare, la debutul masurilor luate de autoritati pentru a stopa raspandirea coronavirusului, PIB-ul scazuse deja cu 3,6% in zona euro. Pentru ansamblul Uniunii Europene, PIB-ul a scazut cu 11,9% in al doilea trimestru.

Cifre dezastruoase in Germania si in Spania. Cifrele dezastruoase se acumuleaza in ultima perioada:- 12,4% in Italia, -13,8% in Franta, – 14,1% in Portugalia, -18,5% in Spania, -10,1% in Germania, -10,7% in Austria, -12,2% in Belgia.
Comisia Europeana a prevazut pentru inceputul lunii iulie faptul ca efectele economice ale pandemiei cu coronavirus vor fi dezastruoase pentru zona euro si a anticipat foarte bine. A aniticpat in egala masura o recesiune fara precedent si ce este mai rau abia acum urmeaza pentru cele 19 tari.

Inflatia era 0,4% in zona euro in luna iulie. Nivelul de inflatie din zona euro a crescut lejer in luna iulie conform unei prime estimari publicate tot de Eurostat. Nivelul se afiseaza la 0,4% spre deosebire de 0,4% in iunie. In mai, inflatia era la un nivel de 0,1%. Nu este cel mai prost nivel inregistrat din zona euro deoarece in ianuarie 2015 si iulie 2009 acesta era stabilit la un nivel de -0,6%.

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *