PIB-ul din zona euro a scazut cu 12,1% in al doilea trimestru

PIB-ul din zona euro a scazut cu 12,1% in al doilea trimestru

Activitatea economica din zona euro a suferit in al doilea trimestru al anului o contractie fara precedent din cauza masurilor stabilite pentru a frana pandemia cu coronavirus.

Zona euro a inregistrat in al doilea trimestru o scufundare istorica de 12,1% din PIB, consecinta directa a masurilor luate pentru a incerca stoparea pandemiei cu coronavirus, conform unui anunt oficial facut de Oficiul European de Statistici, Eurostat. Este vorba, de departe, de cea mai importanta scadere inregistrata din 1995 cand s-au mai intampinat astfel de probleme importante. Aceasta estimare „preliminara” este, cu toate acestea, bazata pe surse incomplete si va face obiectul unor revizii a mai precizat institutul. In primul trimestru al anului 2020, intre ianuarie si martie, drept urmare, la debutul masurilor luate de autoritati pentru a stopa raspandirea coronavirusului, PIB-ul scazuse deja cu 3,6% in zona euro. Pentru ansamblul Uniunii Europene, PIB-ul a scazut cu 11,9% in al doilea trimestru.

Cifre dezastruoase in Germania si in Spania. Cifrele dezastruoase se acumuleaza in ultima perioada:- 12,4% in Italia, -13,8% in Franta, – 14,1% in Portugalia, -18,5% in Spania, -10,1% in Germania, -10,7% in Austria, -12,2% in Belgia.
Comisia Europeana a prevazut pentru inceputul lunii iulie faptul ca efectele economice ale pandemiei cu coronavirus vor fi dezastruoase pentru zona euro si a anticipat foarte bine. A aniticpat in egala masura o recesiune fara precedent si ce este mai rau abia acum urmeaza pentru cele 19 tari.

Inflatia era 0,4% in zona euro in luna iulie. Nivelul de inflatie din zona euro a crescut lejer in luna iulie conform unei prime estimari publicate tot de Eurostat. Nivelul se afiseaza la 0,4% spre deosebire de 0,4% in iunie. In mai, inflatia era la un nivel de 0,1%. Nu este cel mai prost nivel inregistrat din zona euro deoarece in ianuarie 2015 si iulie 2009 acesta era stabilit la un nivel de -0,6%.

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *