Candidata pro-europeana devine prima femeie presedinte de la independenta tarii, in 1991. A strans un procent de 57% din voturi in comparatie cu un procent de 43% pentru celalalt candidat, Igor Dodon. Rezultatul notabil reusit de Maia Sandu se datoreaza celor din Diaspora care au reusit o mobilizare record.
Absolventa de Harvard, fosta economista in cadrul Bancii Mondiale, Maia Sandu a reusit sa ii surprinda pe toti zdrobindu-I in privinta voturilor pe omniprezentul Igor Dodon. A resuit sa dovedeasca ca programul sau de reforme liberale si de lupta impotriva coruptiei a reusit sa seduca electoratul. In jur de 260 000 de moldoveni, un numar record de altfel, s-au mobilizat in intreaga lume pentru a vota.
Rezultatele unui al doilea tur de scrutin stau drept dovada unei campanii reusite, chiar daca cei doi candidati s-au acuzat unul pe altul de neregularitati. Moldova a reusit sa dovedeasca ca isi doreste o schimbare. O schimbare radicala de altfel. Ramane doar ca Maia Sandu sa reuseasca cu adevarat sa reformeze Statul si sistemul judiciar, sa reduca coruptia, sa redreseze economia. In plus, va avea sarcina dificila de a pastra relatiile cu Rusia, totul fara sa controleze Parlamentul sau Guvernul.
Maia Sandu are un drum lung si dificil de parcurs…va avea de infruntat un Parlament cu o majoritate ostila ceea ce ii determina pe multi comentatori sa creada ca este posibil a in urmatoarea perioada sa fie declansate alegeri parlamentare anticipate.
Numai putin de 90% din moldovenii plecati din tara au votat-o pe Maia Sandu in timp ce Igor Dodon a avut un procent de doar 10%. Cum unele sectii de vot sunt inca deschise, ne putem astepta ca Maia Sandu sa beneficieze de un numar si mai mare de voturi in Diaspora.