Studierea unui instrument, beneficii uriase pentru sanatate

Studierea unui instrument, beneficii uriase pentru sanatate

Muzica este unul dintre elementele vietii fara de care, multi dintre noi, nu am putea sa traim. Majoritatea insa, o apreciaza doar la nivel de ascultator, lasand crearea acesteia pe seama profesionistilor.

Ceea ce foarte multa lume nu stie, este faptul ca studierea unui instrument reprezinta o multime de beneficii pentru sanatate. Efectele pozitive se pot simti imediat dupa ce se incepe studiul si sunt demonstrate de o multime de specialisti in domeniu.

Care sunt beneficiile pe care le poate oferi studierea unui instrument muzical?

In primul rand, poate sa ajute la imbunatatirea memoriei. Atat asculatul cat si cantatul muzicii reusesc sa stimuleze creierul sa sa ii imbunatateasca capacitatea de memorare. In urma unei cercetari facute pe micutii inscrisi la cursurile de muzica, s-a ajuns la concluzia ca acestia au abilitati spatio temorale mult mai bune, cu pana la 30 % mai bune decat in cazul unor copii fara preocupari muzicale.

Simpla studiere a unui instrument muzical poate fi extrem de benefica si pentru cresterea iq-ului, adultul care a studiat muzica fiind cu pana la 7 puncte mai avansat decat adultul care nu a studiat.

Un alt beneficiu major este faptul ca imbunatateste coordonarea corporala. Atunci cand inveti sa canti la un instrument trebuie sa iti coordonezi foarte bine ochii si mainile, deoarece trebuie sa parcurgi notele muzicale pe portativ, in timp ce canti la instrument. De asemenea, trebuie sa fie coordonate si respiratia, auzul si perceptia ritmului.

Cresterea capacitatii de concentrare este un alt punct forte pe care il ofera studiul unui instrument. Aceasta se dezvolta mai ales daca se studiaza in grup, trupele fiind foarte avantajate in acest sens.

Studiind muzica, atat copiii, cat si adultii se pot elibera de stres. Efectele acestuia asupra creierului duce la oboseala si la anxietate. Cantatul poate sa fie inclusiv utilizat in psihoterapie si poate fi folosit pentru vindecarea sau ameliorarea autismului.

Prevenirea imbatranirii premature este un alt beneficiu major pe care il ofera cantatul. Activitatea muzicala din timpul vietii duce la o adaptare mult mai buna a creierului la efectele neplacute ale imbatranirii. Practic, muzica compenseaza cu succes declinul cognitiv care intervine odata ce oamenii inainteaza in varsta.

Asadar, muzica este mult mai mult decat un mod de relaxare, este si o solutie eficienta in ceea ce priveste sanatatea, mai ales daca este cantata.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-in-gray-cardigan-playing-a-violin-during-daytime-111287/

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns