Siestele lungi asociate cu un risc crescut de obezitate

Siestele lungi asociate cu un risc crescut de obezitate

Un studiu recent publicat in revista stiintifica Obesity a aratat ca persoanele care au facut sieste lungi au avut un IMC cu 2% mai mare decat cele care nu au facut-o. Potrivit cercetatorilor, siesta de la pranz afecteaza modul in care functioneaza organismul nostru si ar putea favoriza obezitatea.

Esti un fan al siestei digestive? Asigura-te doar ca nu dureaza prea mult! Siestele lungi sunt asociate cu un risc mai mare de obezitate, potrivit unui nou studiu stiintific publicat in Obesity.

Somnul prelungit este asociat cu o crestere a indicelui de masa corporala (IMC), a sindromului metabolic, a trigliceridelor, a glucozei si a tensiunii arteriale”, a declarat Marta Garaulet, autorul studiului si profesor de fiziologie la Universitatea din Murcia, Spania. Potrivit cercetatorilor, mai ales somnul care urmeaza micului dejun este cel care afecteaza modul de functionare a organismului.

Pe de alta parte, siestele scurte ar putea fi benefice, in special impotriva hipertensiunii.

Studiul a fost realizat pe 3.000 de spanioli.

Opteaza pentru sieste care nu depasesc 30 de minute

Cercetatorii au aratat ca cei care aveau tendinta de a avea sieste lungi – mai mult de 30 de minute – aveau un indice de masa corporala cu 2% mai mare decat ceilalti. De asemenea, acestia aveau un risc de obezitate cu 23% mai mare si un risc de sindrom metabolic cu 40% mai mare. Aceste afectiuni medicale cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Dar nu se pune problema de a alunga complet somnul din rutina ta. In timp ce siestele lungi pot fi daunatoare, cele mai scurte nu sunt.
Persoanele care trag un pui de somn de mai putin de 30 de minute isi reduc riscul de hipertensiune arteriala cu 21%. Factor de risc pentru bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala afecteaza 17 milioane de pacienti in Franta.

„Pe de alta parte, atunci cand somnul este scurt, acesta este asociat cu o probabilitate redusa de a avea hipertensiune arteriala, deci, intr-un fel, somnul devine protector”, spun cercetatorii.

Conditiile pentru un somn reusit

Pentru ca un pui de somn sa fie benefic, trebuie sa il faci intr-un loc in care te simti in siguranta. Este important sa poti sa te lasi in voia intamplarii”, explica Dr. Marc Rey, neurolog, specialist in somn si presedinte al Institutului National al Somnului si al Vigilentei.

In al doilea rand, nu este intotdeauna necesar sa te intinzi, dar pozitia trebuie sa fie cat mai confortabila. In plus, spre deosebire de noapte, nu este nevoie sa fii in intuneric complet sau in liniste absoluta.

O poti face in gradina, cu zgomotul copacilor sau in sufragerie, cu muzica de fundal. Cel mai important lucru este sa te poti relaxa si sa uiti de griji.

Sursa: https://www.topsante.com/medecine/maladies-chroniques/obesite-surpoids/les-siestes-longues-associees-a-un-risque-eleve-d-obesite-656432

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns