Premiera mondiala: un cancer renal tratat in afara corpului

Premiera mondiala: un cancer renal tratat in afara corpului

O femeie din Touluse, Franta, in varsta de 68 de ani a fost tratata de cancer renal, in afara prorpiului corp. Medicii din Toulouse sunt cei care au reusit aceasta premiera mondiala, sa trateze celulele canceroase “ex-vivo”.

Diagnosticata cu tumori canceroase la rinichiul drept in octombrie 2021, o femeie in varsta de 68 de ani din Toulouse a devenit prima femeie careia i s-a tratat cancerul in afara corpului. Diagnosticata in octombrie 2021 cu 6 tumori la rinichi, 3 la dreapta si 3 la stanga, pacienta a fost tratata imediat, chiar daca tumorile aveau o agresivitate scazuta.

Ea este tratata prin ablatie tumorala percutanta: cu ajutorul unei surse de caldura introduse prin piele, medicii elimina tumorile. Nu toate tumorile au fost distruse, din cauza accesibilitatii fiecareia, dar au ramas trei pe rinichiul stang. Uretra sa a fost afectata de caldura si a fost necesara o deviere a urinei prin piele.

O performanta tehnica

Drept urmare, chirurgii de la Spitalul Universitar din Toulouse au propus o solutie alternativa pentru a indeparta tumorile ramase. Scopul a fost de a extrage rinichiul stang cu ajutorul asistentei robotice, de a indeparta cele trei tumori pe o masa de langa pacienta si apoi de a reimplanta rinichiul in corpul acesteia. Uretra urma sa fie reimplantata dupa ce rinichiul se va vindeca. Aceasta propunere a fost un succes, salvand pacientul de la interventia chirurgicala mai invaziva a unei operatii „conventionale”.

Aceasta interventie chirurgicala exceptionala asistata de robot, care a facut posibila tratarea celulelor tumorale cu pastrarea rinichiului, a evitat un handicap permanent pentru pacient, care ar fi trebuit sa traiasca cu o nefrostomie permanenta, explica medicii.
Pacienta a reusit sa isi pastreze ambii rinichi si sa isi recapete buna functionare a uretrei. Cu o stare de sanatate buna, fara o convalescenta majora, a revenit la o viata complet normala extrem de rapid.

Sursa: https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-traitement/premiere-mondiale-un-cancer-du-rein-traite-hors-du-corps-963600

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *