Premiera mondiala: un cancer renal tratat in afara corpului

Premiera mondiala: un cancer renal tratat in afara corpului

O femeie din Touluse, Franta, in varsta de 68 de ani a fost tratata de cancer renal, in afara prorpiului corp. Medicii din Toulouse sunt cei care au reusit aceasta premiera mondiala, sa trateze celulele canceroase “ex-vivo”.

Diagnosticata cu tumori canceroase la rinichiul drept in octombrie 2021, o femeie in varsta de 68 de ani din Toulouse a devenit prima femeie careia i s-a tratat cancerul in afara corpului. Diagnosticata in octombrie 2021 cu 6 tumori la rinichi, 3 la dreapta si 3 la stanga, pacienta a fost tratata imediat, chiar daca tumorile aveau o agresivitate scazuta.

Ea este tratata prin ablatie tumorala percutanta: cu ajutorul unei surse de caldura introduse prin piele, medicii elimina tumorile. Nu toate tumorile au fost distruse, din cauza accesibilitatii fiecareia, dar au ramas trei pe rinichiul stang. Uretra sa a fost afectata de caldura si a fost necesara o deviere a urinei prin piele.

O performanta tehnica

Drept urmare, chirurgii de la Spitalul Universitar din Toulouse au propus o solutie alternativa pentru a indeparta tumorile ramase. Scopul a fost de a extrage rinichiul stang cu ajutorul asistentei robotice, de a indeparta cele trei tumori pe o masa de langa pacienta si apoi de a reimplanta rinichiul in corpul acesteia. Uretra urma sa fie reimplantata dupa ce rinichiul se va vindeca. Aceasta propunere a fost un succes, salvand pacientul de la interventia chirurgicala mai invaziva a unei operatii „conventionale”.

Aceasta interventie chirurgicala exceptionala asistata de robot, care a facut posibila tratarea celulelor tumorale cu pastrarea rinichiului, a evitat un handicap permanent pentru pacient, care ar fi trebuit sa traiasca cu o nefrostomie permanenta, explica medicii.
Pacienta a reusit sa isi pastreze ambii rinichi si sa isi recapete buna functionare a uretrei. Cu o stare de sanatate buna, fara o convalescenta majora, a revenit la o viata complet normala extrem de rapid.

Sursa: https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-traitement/premiere-mondiale-un-cancer-du-rein-traite-hors-du-corps-963600

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns