O serie de studii publicate saptamana trecuta, dintre care unul coordonat de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) confirma beneficiile unui tratament pe baza de corticosteroizi in cazurile mai severe de Covid-19.
Se pare ca acesti corticoizi ar fi eficienti si buni in tratarea pacientilor mai grav afectati de coronavirus decat altii. Revista stiintifica Jama (Journal of the American Medical Association) a publicat pe data de 2 septembrie rezultatele mai multor studii care confirma interesul acestei piste terapeutice deja explorate la inceput de vara:
- studiul CAPE Covid condus de un grup de oameni de stiinta din cadrul Inserm si AP-HP ;
- o meta-analiza coordonata de OMS si universitatea din Bristol si care regrupeaza numai putin de sapte studii dintre care CAPE-COVID, REMAP-CAP si Recovery ;
Aceasta meta-analiza a strans datele a 1703 pacienti proveniti din 12 tari care au primit ingrijiri standard, fie o plasma asociata tratamentului standard, fie un corticosteroid. Aceasta meta-analiza arata ca tratamentul pe baza de corticoteroizi ar diminua cu pana la 21% riscul de mortalitate in cazurile severe de Covid-19. Niciun exemplu specific in ceea ce priveste tratamentul cu corticoizi nu a fost scos in evidenta de aceste studii sau meta-analiza. Sa ne amintim faptul ca acesti corticosteroizi ne permit sa luptam in mod eficient impotriva reactiilor inflamatorii ale organismului.
Pentru unii medici, tratamentul cu corticosterioizi impotriva Covid-19 reprezinta o etapa terapeutica importanta care a fost trecuta cu brio in aceasta vara. Insa se aplica doar pacientilor inetrnati cu o forma foate grava de Covid-19. Pentru moment, eficienta corticosterioizilor nu a fost demonstrata in alte forme. Aceste rezultate mai mult decat probante a determinat Organizatia Mondiala a Sanatatii sa recomande in mod oficial corticoterapia la pacientii care sufera de forme grave de Covid-19 si care necesita un tratament cu oxigen.