Eficienta corticosteroizilor confirmata in cazurile mai grave de coronavirus

Eficienta corticosteroizilor confirmata in cazurile mai grave de coronavirus

O serie de studii publicate saptamana trecuta, dintre care unul coordonat de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) confirma beneficiile unui tratament pe baza de corticosteroizi in cazurile mai severe de Covid-19.

Se pare ca acesti corticoizi ar fi eficienti si buni in tratarea pacientilor mai grav afectati de coronavirus decat altii. Revista stiintifica Jama (Journal of the American Medical Association) a publicat pe data de 2 septembrie rezultatele mai multor studii care confirma interesul acestei piste terapeutice deja explorate la inceput de vara:

  • studiul CAPE Covid condus de un grup de oameni de stiinta din cadrul Inserm si AP-HP ;
  • o meta-analiza coordonata de OMS si universitatea din Bristol si care regrupeaza numai putin de sapte studii dintre care CAPE-COVID, REMAP-CAP si Recovery ;

Aceasta meta-analiza a strans datele a 1703 pacienti proveniti din 12 tari care au primit ingrijiri standard, fie o plasma asociata tratamentului standard, fie un corticosteroid. Aceasta meta-analiza arata ca tratamentul pe baza de corticoteroizi ar diminua cu pana la 21% riscul de mortalitate in cazurile severe de Covid-19. Niciun exemplu specific in ceea ce priveste tratamentul cu corticoizi nu a fost scos in evidenta de aceste studii sau meta-analiza. Sa ne amintim faptul ca acesti corticosteroizi ne permit sa luptam in mod eficient impotriva reactiilor inflamatorii ale organismului.

Pentru unii medici, tratamentul cu corticosterioizi impotriva Covid-19 reprezinta o etapa terapeutica importanta care a fost trecuta cu brio in aceasta vara. Insa se aplica doar pacientilor inetrnati cu o forma foate grava de Covid-19. Pentru moment, eficienta corticosterioizilor nu a fost demonstrata in alte forme. Aceste rezultate mai mult decat probante a determinat Organizatia Mondiala a Sanatatii sa recomande in mod oficial corticoterapia la pacientii care sufera de forme grave de Covid-19 si care necesita un tratament cu oxigen.

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *