Gazprom nu mai livreaza gaz Poloniei si Bulgariei

Gazprom nu mai livreaza gaz Poloniei si Bulgariei

Polonia si Bulgaria au anuntat marti seara ca grupul rus Gazprom urmeaza sa suspende incepand de miercuri livrarea de gaz in aceste doua tari. Aceste doua tari membre NATO si membre ale Uniunii Europene spera sa primeasca gazul lipsa din alte surse.

Pe data de 26 aprilie 2022, Gazprom a informat PGNiG (furnizor de gaze in Polonia) de intentia sa de a suspenda complet livrarea de gaz in cadrul contractului Yamal. Asta in conditiile in care aceasta tara din Balcani este dependenta in proportie de 90% de gazul rusesc.

Polonia si Bulgaria spera sa obtina gazul atat de necesar din alte surse. Ministrul polonez al climei, Anna Moskwa a declarat ca nu va exista o penurie de gaz in locuintele poloneze, ca nu exista motive de ingrijorare. Aceasta a mai continuat spunand ca a declarat inca din prima zi de razboi ca Polonia este pregatita pentru o independenta totala vis-à-vis de materiile prime rusesti.

Minsterul a declarat ca a inceput deja sa caute alternative, a luat masuri impreuna cu companiile de stat de gaze de a gasi alternative pentru furnizarea de gaze naturale si pentru a face fata cu brio acestei situatii dificile. Ministerul a mai afirmat ca, momentan nu sunt necesare restrictii cu privire la consumul de gaze in Bulgaria si Polonia, care isi acopera peste 90% din necesarul de gaze cu importurile de la Gazprom.

Si Peter Szjijarto a scris pe pagina sa oficiala de Facebook ca vrea sa asigure pe absolut toata lumea ca stoparea livrarilor de gaze spre Bulgaria nu inseamna o oprire a transporturilor care tranziteaza Bulgaria.

Si Ungaria primeste gaz rusesc, prin Serbia si Bulgaria si Gazprom a informat deja Ungaria ca transporturile de tranzit prin Bulagria vor fi tratate in mod separat, conform unui anunt facut de ministrul de externe al Ungariei. Ramane de vazut daca tara noastra va fi sau nu afectata.

Sursa: https://www.europe1.fr/international/gazprom-arrete-de-livrer-du-gaz-a-la-pologne-et-a-la-bulgarie-4108023

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns