Academia de Medicina a regrupat recent toate sechelele provocate de catre coronavirus. Pulmonare, cerebrale si chiar psihice.
A te vindeca de coronavirus este un lucru pozitiv insa din pacate riscam sa suferim de sechele permanente. Virusul lasa urme adanci asupra corpului uman. Academia de Medicina a regrupat recent cele mai grave sechele lasate de coronavirus, mai ales in cazul persoanelor care au suferit de o forma mai grava. Exista doua tipuri de sechele : primul tip le aduna pe cele care afecteaza organele, de la faza acuta, nereversibile sau putin reversibile. Al doilea tip de sechele includ tulburarile complexe, adesea prost etichetate care survin la cateva saptamani dupa vindecare a caror origine este cel mai adesea necunoscuta.
Tulburari respiratorii. Fibroza pulmonara interstitiala datorata productiei puternice de citokine pro-inflamatorii provocata de infectia virala este cea mai frecventa. Nu este necesar sa fi suferit de o forma grava de coronavirus pentru a resimti acest simptom de jena respiratorie. Hiperpresiunea din caile respirtorii poate surveni si dupa ventilatia artificiala precum si anoxia, consecinta directa a lipsei de oxigen. Persoanele care au avut coronavirus vor fi mai sensibile la infectiile respiratorii pe viitor.
Tulburari cardiace si nervoase. Sechelele cardiace provocate de coronavirus se refera la pacientii care au suferit de forme grave de coronavirus. Cea mai curenta afectiune este miocardita inflamatorie, a carei consecinta poate fi o insuficienta ventriculara stanga. Sistemul nervos central poate si el sa prezinte sechele Sars Cov-2. Cel mai adesea, anoxia (lipsa de oxigen) este responsabila de aceasta afectiune. Insa, in cazurile mai rare, creierul poate fi direct contaminat de virus.
Probleme renale si musculare. Bolnavii imobilizati timp de mai multe saptamani la terapie intensiva prezinta, cel mai adesea, o sarcopenie, adica o pierdere a masei musculare care necesita o reeducare. In faza acuta a bolii, afectiunile renale sunt destul de frecvente. In functie de tip, pot fi mai mult sau mai putin reversibile.