Steroizii anabolizanti sunt cel mai adesea folositi pentru a dezvolta in mod artificial muschii. Iar un studiu recent de origine canadiana subliniaza si el riscurile de dependenta si efectele secundare grave.
Steroizii anabolizanti sunt cel mai adesea deturnati de la folosirea lor principala. Cel mai adesea, sunt prescrisi pentru a inlatura intarzierile legate de pubertate, unele tipuri de impotenta sau pentru a limita slabirea la unele persoane din cauza unei patlogii mai grave.
Dar, de numerosi ani, acestia sunt folositi de catre sportivi pentru a mari sau stimula masa musculara.
O practica extrem de periculoasa, dupa cum o arata si cel mai recent studiu aparut in revista Performance Enhancdement & Health.
Aproape unul din patru consumatori de steroizi este dependent
„Vedem din ce in ce mai multi tineri adulti si adolescenti care se angajeaza in comportamente riscante, cum ar fi consumul de steroizi, pentru a obtine ceea ce multi considera a fi corpul masculin ideal”, spune autorul principal Kyle T. Ganson, profesor asistent la Universitatea din Toronto, intr-o declaratie (sursa 2). Majoritatea cercetarilor anterioare privind consumul de steroizi s-au concentrat pe esantioane mici si pe populatii unice, cum ar fi culturistii sau cei care frecventeaza salile de sport”, spune el.
Asa ca el si echipa sa au realizat primul studiu epidemiologic la scara larga: au urmarit peste 2 700 de adolescenti si tineri adulti canadieni. In total, 1,6% dintre participanti au raportat ca au folosit steroizi in timpul vietii, dintre care 82% erau barbati. Mai mult de unul din patru a declarat ca a simtit nevoia de a consuma din nou. Si mai mult de unul din cinci a declarat ca a depasit doza initiala.
Insomnie, acnee, hipercolesterolemie… numeroase efecte secundare.
Printre efectele secundare putem aminti:
– Schimbari de dispozitie.
– Probleme cu somnul.
– O marire a presiunii arteriale.
– Probleme dermatologice.
– Nivel de colesterol anormal.