Rezumat:
Terasele găzduiesc cele mai frumoase și distractive momente de vară, fie că vă relaxați la soare sau vă bucurați de o petrecere în aer liber. Prin urmare, este important ca acest spațiu să arate grozav pe tot parcursul verii, dar totodată să fie protejat de intemperiile specifice lunilor reci. Cu toate că există o multitudine de idei de amenajare a terasei, cel mai important element rămâne tot pardoseala.
Iată ce lucrări de întreținere necesită o pardoseală exterioară pentru a rezista capriciilor tuturor sezoanelor:
Nu omiteți etanșarea pardoselei
Majoritatea persoanelor consideră că un strat de vopsea specială pentru lemn este suficient, dar cu siguranță nu este. Pentru a vă întreține pardoseala și pentru a o ajuta să dureze mai mult și să arate bine în timp, mai puteți aplica un strat de vopsea de etanșare. Este pasul final de întreținere a terasei, dar care contează foarte mult. Chiar dacă nu v-ați ocupat personal de proiectarea și de amenajarea terasei și poate ați angajat pe altcineva pentru a face acest lucru, etanșarea pardoselei este deosebit de ușoară chiar și pentru persoanele fără nicio experiență. Găsiți o vopsea de etanșare potrivita pentru terasa dumneavoastră, optați apoi pentru o rolă sau o perie și puteți efectua pe cont propriu această sarcină. După aplicarea produsului de etanșare, puteți spune oficial că ați făcut tot ce se putea pentru a vă îngriji în mod corespunzător terasa. Atunci când construiți o pardoseală exterioară sau ori de câte ori vă renovați terasa, ar trebui să acordați atenție pasului final de etanșare a pardoselei. Această soluție simplă și rapidă vă va proteja pardoseala din lemn și îi va prelungi durata de viață.
Utilizați detergenți blânzi de curățare
Dacă aveți o terasă în aer liber de dimensiuni mari mari și nu știți cum o puteți curăța mai eficient și mai rapid, atunci aveți nevoie de un aparat de spălat cu presiune. Reprezintă modalitatea cea mai simplă de curățare a teraselor, aleilor, potecilor și pavelelor. Vezi la lencoplant mai multe opțiuni de aparate de spălat cu presiune. Totuși, țineți cont că pardoselile exterioare din lemn nu ar trebui spălate decât o dată sau de două ori pe an cu presiune, cel mai adesea primăvara și la mijlocul sau la sfârșitul verii. Pardoselile din piatră sau gresie pot fi spălate mai frecvent. Dacă veți folosi aparatul de spălat cu presiune prea des, veți strica vopseaua și veți deteriora lemnul. De asemenea, încercați să nu folosiți substanțe chimice dure și înălbitori pentru spălarea pardoselilor exterioare, fie ele din lemn, fie din piatră sau gresie. Astfel de detergenți atacă stratul protector al pardoselilor și provoacă decolorarea, pe lângă faptul că nu sunt deloc prietenoase cu grădina și spațiile verzi. Pe eticheta detergentului ar trebui să găsiți mențiunea că nu este periculos pentru copii, mediu și animale de companie. Iar dacă veți folosi un aparat de spălat cu presiune, atunci presiunea este suficientă pentru îndepărtarea murdăriilor persistente.
Aveți grijă cum amplasați plantele
Plantele reprezintă elementele cele mai importante ale amenajării spațiilor exterioare, însă nu ar trebui să dăuneze pardoselii. Plantele care se scurg direct pe pardoseală vor duce în cele din urmă la deteriorări, așa că folosiți întotdeauna ghivece prevăzute cu farfurii ample care pot reține surplusul de apă. De asemenea, asigurați-vă că orice articol de pe pardoseală poate fi mutat cu ușurință atunci când doriți să realizați o curățenie riguroasă, iar plantele nu fac excepție. Dacă procesul de curățenie este foarte complicat, veți tinde să amânați curățenia, ceea ce poate duce la reparații costisitoare. Așadar, fie optați pentru plante de mici dimensiuni care pot fi mutate cu ușurință, fie folosiți suporturi cu role pentru mutarea rapidă a plantelor mari.