Cum sa construiesti singur un calculator

Cum sa construiesti singur un calculator

Te-ai gandit vreodata sa iti construiesti propriul calculator de la zero? Adica sa cumperi o placa de baza, o carcasa si restul componentelor compatibile si sa le asamblezi tu?

Iti pot da 3 motive pentru care ar trebui sa faci asta:

1. Vei asambla o masina care sa iti satisfaca nevoile 100%
2. Iti va fi mult mai usor ca pe viitor sa faci un upgrade pentru ca deja stii toate componentele acestuia.
3. Vei putea economisi niste bani.

Bineinteles ca daca nu ai mai facut asta pana acum, vei invata foarte multe despre calculatoare.

Primul pas este sa te decizi ce tip de computer vrei. Iti doresti un calculator mai ieftin, ca pentru copii? Un calculator mai mic pentru sufragerie, sau un calculator pentru ultima generatie de jocuri? Sau poate ca vrei sa faci un calculator pentru a edita videouri, ceea ce necesita un spatiu mult mai mare pe hard? Posibilitatile sunt nelimitate, trebuie doar ca tu sa te decizi ce anume este bun pentru tine.

Sa presupunem ca ai nevoie de un calculator pentru a edita videouri, asa ca vrei sa aiba un quad-core (CPU), o gramada de ram si cel putin 2 terrabytes de spatiu pe disk. De asemenea mai ai nevoie de FireWire si USB 3.0 pe placa de baza. Cauta o placa de baza care sa suporte urmatoarele:

– Quad-core CPU, intel sau AMD
– Cel putin 8GB de RAM de mare viteza
– Conexiune FireWire disponibila atat in spate cat si in fata carcasei
– Port USB 3.0

Totul trebuie introdus intr-o carcasa indeajuns de mare incat sa suporte mai multe hard diskuri, si sa mai ramana si indeajuns de mult spatiu pentru a permite aerului sa circule si sa mentina temperatura optima.

Alegerea placii de baza este cel mai interesant lucru de facut in acest proiect, si asta pentru ca sunt sute de placi de baza din care poti alege iar fiecare placa de baza are avantajele si dezavantajele ei.

Mai jos o sa va prezentam cateva decizii pe care trebuie sa le luati pentru a alege o placa de baza:

Vreti sa folositi procesor Intel sau AMD? Prin aceasta decizie, se injumatatesc placile de baza din care puteti alege. Placile de baza care folosesc procesoare AMD sunt de obicei mai ieftine, insa multi oameni sunt fani Intel.
Ce marime sa aiba placa ta de baza? In cazul in care doresti sa construiesti un calculator de marime mica, poti folosi carcasa micro ATX, insa vei folosi si o placa de baza tot micro ATX. Marimea placii de baza, determina si marimea carcasei pe care urmeaza sa o folosesti.
Cate porturi USB vrei sa folosesti? Daca ai nevoie de mai multe iesiri USB, asigura-te ca placa ta de baza suporta acest lucru.
Ai nevoie de FireWire?
Vrei sa adaugi o placa video separat? Sau vrei sa folosesti placa de video de pe placa de baza? Daca vrei ca totul sa fie mai ieftin, incearca sa iei o placa de baza care are o placa video inclusa, asta iti va salva atat bani cat si spatiu in calculator.
Asigura-te ca placa ta de baza suporta ultima generatie de CPU.
Asigura-te ca placa ta de baza are mai multe sloturi disponibile, atat pentru video cat si pentru RAM.

Daca nu te intereseaza detaliile de mai sus, probabil ca vrei sa construiesti un calculator mai ieftin, iar in acest caz, gaseste o placa de baza care sa suporte CPU in functie de bugetul tau si ignora restul detaliilor.

Odata ce ai ales placa de baza, esti pregatit sa alegi restul componentelor. Asigura-te ca iei procesorul corect, care sa se potriveasca cu placa de baza si bineinteles cu bugetul alocat.

Este important ca si placutele de RAM sa se potriveasca cu placa de baza, asta in cazul in care placa ta de baza foloseste o configuratie mai personalizata pentru a mari viteza calculatorului. Sloturile sunt importante, asa ca incearca sa iei o placa de baza care sa iti permita pana la 3 sloturi pentru placutele de RAM.

In cazul in care carcasa nu vine dotata cu o sursa de alimentare, vei fi nevoit sa adaugi tu una. Asigura-te ca, conectorii se potrivesc cu placata de baza. In mod normal, 300 de watt sunt suficienti, dar daca vrei sa construiesti un calculator pentru jocuri, sau unul pe care vrei sa adaugi inca un hard disk ulterior, o sa ai nevoie de mai multa energie. Sunt tool-uri online care te pot ajuta sa estimezi de cata energie ai nevoie pentru calculatorul tau. Este bine sa adaugi un plus de cel putin 10% ca sa iti permita viitoare upgrade-uri sau modificari in calculator.

Alege o placa video daca nu vrei sa folosesti placa video de pe placa de baza.

Alege un drive optic. Daca iti construiesti un calculator cu buget redus, ia cel mai ieftin CD-ROM pe care il gasesti pe piata. Daca vrei sa faci operatiuni mai complicate, cum ar fi sa scrii DVD-uri, CD-uri si Blu-ray, asigura-te ca driverul tau optic suporta asa ceva.

Alege un hard disk, sau mai multe. Verifica placa de baza ca sa vezi daca iti suporta SATA 3.0GB/s sau SATA 6GB/s. In cazul in care placa de baza suporta SATA 6GB/s ar fi bine sa investesti intr-un hard disk care merge cu 6GB/s.

Alege un sistem de operare. Windows de la Microsoft este sistemul de operare optim, insa asigura-te ca versiunea este una optima pentru calculatorul tau. O alta optiune pentru sistmeul de operare este Linux-ul, aceasta fiind si un sistem de operare gratuit.

Dupa ce te-ai decis de ce piese ai nevoie, le cumperi si imediat dupa asta, urmeaza asamblarea lor, asta fiind si cea mai interesanta parte.

Un lucru foarte important este ca trebuie sa te feresti de electricitatea statica, reprezentand un risc foarte mare atunci cand asamblezi un calculator, pentru ca un curent static poate trece din mainile tale prin procesor, iar daca acest lucru se intampla, acel procesor este mort.

Primul element care se instaleaza pe placa de baza este procesorul. Acesta se va incadra perfect in spatiul dedicat, fiind delimitat prin colturi. Dupa ce aliniezi colturile, dai drumu procesorului in orificiu. Nu trebuie sa apasati, pentru ca daca este aliniat corect, va intra singur. Odata ce este inauntru, il puteti fixa cu ajutorul unei cleme.

Deasupra procesorului, vine coolerul care tine procesorul la temperatura optima. Instructiunile pentru instalarea acestuia le gasiti in cutia in care a fost livrat.

Urmatorul pas este sa instalati placutele RAM. Cautati pe placa de baza orificiul care este marcat cu „one” si cu fermitate apasati placuta de ram acolo pana ce simtiti ca s-a fixat la ambele capete.

Daca totul merge conform planului pana aici, inseamna ca sunteti gata sa fixati placa de baza in carcasa calculatorului.

Penstru a instala carcasa calculatorului, trebuie sa adaugati sursa de curent si placa de baza. Placa de baza are deja mufele care se pot conecta in spatele calculatorului, iar carcasa are aceste orificii decupate, asa ca ramane doar sa o asezi in locul potrivit si sa o fixezi acolo. Odata cu placa de baza, vei primi niste distantiere pe care le pui intre placa de baza si carcasa. Dupa ce pui distantierele, asigura-te ca in spatele calculatorului totul se aliniaza cum trebuie.

Imediat dupa ce instalezi placa de baza, urmeaza sa instalezi sursa de curent si sa conectezi mufele pe placa de baza. Este destul de usor de conectat aceste fire la placa de baza, intrucat aceasta vine cu indicatiile necesare.

CD-ROM-ul se introduce prin partea din fata, unde se afla niste orificii care la inceput sunt acoperite dar care se pot da la o parte destul de usor. Se introduce CD-ROM-ul acolo, urmand ca fixarea lui sa se faca prin interior, iar ulterior, sa fie conectat cu firele de alimentare dedicate acestuia.

Ultimul pas este sa instalezi hard-ul de stocare a informatiilor. O sa observati ca in carcasa sunt mai multe spatii dedicate hard-urilor, asa ca alegeti unul din ele, introduceti hard-ul acolo dupa care il puteti fixa cu surubele micute, iar pe urma il puteti conecta cu firele dedicate acestuia din sursa de curent.

Mai ai doar cativa pasi de urmat si esti gata de a rula pe noul tau calculator. Inchide carcasa calculatorului si conecteaza la el o tastatura, un monitor si un mouse. Conecteaza-l la priza si porneste-l. Acum ar trebui sa auzi coolerul de la procesor cum se invarte, si coolerul de la sursa de curent. Felicitari, tocmai ai asamblat de la 0 un calculator.

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns