Record de caldura: Franta depaseste 30 de grade pentru prima data in acest an

Record de caldura: Franta depaseste 30 de grade pentru prima data in acest an

Desi de scurta durata, temperaturile inregistrate chiar la inceputul primaverii in Franta au batut recorduri in mai multe orase, cum ar fi Dax sau Mont-de-Marsan.

O avanpremiera a verii care nu este deloc normala. In sud-vestul Frantei, mai multe recorduri de caldura au fost doborate miercuri, 29 martie, cu temperaturi local cu 10-12 grade mai mari decat cele normale pentru acest sezon.

Aceasta blandete estivala chiar la inceputul primaverii, care a afectat si o mare parte a tarii la temperaturi mai scazute, ar trebui sa fie insa doar efemera, deoarece un front mai rece este asteptat sa loveasca Franta la sfarsitul saptamanii, potrivit Meteo France.

Miercuri dupa-amiaza, pragul de 30 de grade a fost depasit la Dax (Landes) si Orthez (Pyrénées-Atlantiques), cu 30,1 grade. „Este pentru prima data cand atingem acest prag pe teritoriul metropolitan in acest an”, a declarat Patrick Gallois, meteorolog la Meteo France.
Precedentul record de temperatura in luna martie la Dax data din 21 martie 1990, cu 29,9 grade. Recordul pentru Orthez a fost stabilit la 31 martie 2021 (29°C).

O caldura care nu va dura

In restul tarii, temperaturile au fost local cu 6-8 grade peste normele sezoniere in mai multe locuri, cum ar fi Clermont-Ferrand cu 25 de grade, Nevers cu 23 de grade sau Paris cu 21 de grade, adica cu 10 grade mai mult decat marti.

Fenomenul a inceput inca de la primele ore ale zilei la Biarritz, care a inregistrat cea mai blanda noapte, cu o medie de 18,9 grade, depasind recordul lunar stabilit la 4 martie 1998, cand termometrul a atins 18,2 °C.

Aceaste temperaturi se datoreaza unei depresiuni atlantice care, incetinita de un sistem de inalta presiune aflat deasupra Frantei, a adus o masa de aer foarte blanda pana in tara, in curenti sudici. Ea este alimentata si de un efect de foehn – o incalzire brusca a unei mase de aer dupa ce traverseaza un lant muntos (la poalele Pirineilor de vest).

Cu toate acestea, nu va dura, avertizeaza Météo France. Joi, presiunea ridicata va disparea treptat spre est si se asteapta o deteriorare pentru sfarsitul saptamanii, cu trecerea unui flux de vest care va duce in special la ploi vineri.

„Temperaturile vor incepe sa scada brusc, revenind vineri la mediile sezoniere, iar in acest weekend vom avea chiar temperaturi sub cele normale pentru inceputul lunii aprilie”, a precizat Patrick Gallois.

Sursa: https://fr.news.yahoo.com/record-chaleur-france-d%C3%A9passe-30-174610242.html

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns