Rezumat:
Teleportarea de la o locatie la alta trebuia sa se intample deja, in timpul vietii noastre, expertii avand deja zeci de ani de cercetari, dar acest lucru nu a devenit inca posibil. Inventii, cum ar fi aparatul video care a fost o data de inalta tehnologie – si acum nu mai este – s-au dovedit a fi o provocare pentru unii. Si cine stia ca lucrul cu atomi si molecule ar putea deveni viitorul tehnologiei? Futuristii, desigur.
Previzionarea viitorului tehnologiei este pentru visatorii care spera sa inoveze instrumente mai bune – si pentru oamenii de masa care spera sa beneficieze de lucruri noi si imbunatatite. Multe inventii se nasc in laborator dar nu ajung niciodata pe piata de consum.
Vom arunca o privire la lucrul cu atomi, instrumente mici si molecule, buchete imense de date, si la unele grupuri de oameni nemultumiti care ar dori sa vanda toate aceste lucruri cu doar o atingere de tastatura.
1. Inteligenta de marimea zero
Nimeni nu vrea sa fie numit un zero in termeni de inteligenta, dar marimea zero in termenii computerelor inseamna integrarea unui creier avansat, intr-un pachet foarte mic. Companiile de software incurajeaza creativitatea in gandire, iar unele, cum ar fi Intel, au chiar futuristi la bord care anticipeaza sensul in care tehnologia se indreapta. Futuristul Brian David Johnson vede viitorul computerelor avansand catre o dimesniune atat de mica incat si carcasa computerului va fi aproape de zero. Avem tehnologia de a pune calculatoare aproape oriunde si in aproape orice. Computerele obisnuiau sa ocupe camere intregi, monitoarele erau foarte mari, iar acum am ajuns la microcip-uri care abia se pot vedea cu ochiul liber.
2. Luna, Marte, Mai mult?
Explorarea in spatiu a luat unele lovituri in secolul 21, din cauza unor reduceri in SUA si in alte bugete cu program spatial international. Dar cu „Curiozitatea Rover” pe Marte inca din august 2012 si planurile de a lansa „racheta cea mai puternica din istorie,” pana in 2017, NASA este inca foarte interesata in activitatea de viitor. NASA intentioneaza sa trimita un echipaj de pana la patru astronauti in spatiu pana in 2021. Acest lucru ar putea fi o intoarcere pe Luna, cu posibile misiuni pe alte planete. Chiar si cu recesiunile economice mondiale din acest secol, persoanele fizice si juridice din sectorul privat, pastreaza ideea de a permite oamenilor sa cumpere bilete de explorare spatiala. O calatorie in spatiu nu mai este ceva imposibil pentru oamenii bogati.
3. Citirea gandurilor
Oamenii de stiinta neurologi gasesc modalitati de a citi mintile oamenilor cu ajutorul masinilor, si, desi acest lucru a fost cercetat zeci de ani, un progres real se face de cercetatorii din California, si nu numai. Traducerea activitatii electrice din creier prin intermediul undelor cerebrale decodate, este o modalitate de a ajuta persoanele care sufera de dementa, de exemplu, persoanele care au complicatii cu neurotransmitatorii.
4. Nanotehnologia
Tehnologia la nivel nano, sau nanotehnologia, permite o precizie de necrezut si o modalitate de a copia munca naturii la cea mai de baza functionalitate. Dar cat de mic este un nano? O foaie de hartie are grosimea de 100.000 de nanometri si exista 25.400.000 de nano in 1 inch. Un nano este o miliardime dintr-un metru.
Care este impactul acestei tehnologii asupra viitorului? In aproape fiecare domeniu, nanotehnologia este utilizata pentru inovatii in inginerie, dispozitive medicale, imagistica, de calcul si multe altele. Nanomedicina este un domeniu care se confrunta cu o crestere rapida si dramatica.
5. Traducator universal
Destul de uimitor este faptul ca se apropie ziua in care doi oameni care vorbesc limbi diferite, pot comunica unul cu altul in propriile lor cuvinte, dar in limbi pe care nu le stiu sau nu le inteleg. Un vorbitor de limba araba poate apasa un buton si va avea cuvintele sale traduse in limba engleza sau orice alta limba, si vice-versa. Oricine utilizeaza translator pe internet stie cat de dificil este sa obti o acuratete in traducere, dar unele dintre cele mai mari companii in tehnologia informatica, muncesc din greu pentru a face comunicarea mai usoara intre natiuni.