Datoria Romaniei la ora actuala: 103,671 miliarde de euro

Datoria Romaniei la ora actuala: 103,671 miliarde de euro

Pe data de 1 Iulie 2019, Romania avea o datorie de peste 103,671 miliarde de euro, conform Bancii Nationale Romane, ceea ce inseamna ca, suma depaseste cu mult valoarea terenului arabil care se afla pe teritoriul tarii nostre, si cu care, printr-un exercitiu de imaginatie, am putea plati aceasta datorie. Pentru prima data in istoria Romaniei, datoria depaseste suma de 100 de miliarde de euro datorie, ceea ce inseamna ca: avem o datorie de 4.900 de euro pe cap de locuitor.

Pe langa aceasta suma colosala, se pare ca nu ne indreptam deloc intr-o zona buna, iar stasticile ne arata ca de la inceputul lui 2019 si pana azi, Romania se indatoreaza cu 22,22 milioane de euro pe zi (PE ZI), ceea ce mi se pare o adevarata performanta pentru politicienii nostri.

Aceasta datorie ne priveste pe toti romanii, sa nu ne inchipuim vreo secunda ca parlamentarii nostri se vor trage la raspundere pentru aceasta datorie, nu, tot noi, romanii, ne vom osteni sa platim aceasta datorie, daca va fi platita in timpul vietii noastre.

Intradevar, in aceasta datorie intra si companiile private care au datorii peste hotare, si care, cel mai probabil, vor fi cumva nevoite sa isi acopere datoria in anii urmatori, dar chiar si asa, este o suma colosala, greu de imaginat.

Pe langa firmele private, stim deja ca Banca Nationala a Romaniei are o rezerva de 75 de miliarde de euro, ceea ce ar trebui sa acopere o foarte buna parte din aceasta suma colosala de 103,671 miliarde de euro. Este si un revers al medaliei in aceasta veste buna, este vorba despre un mic deficit care are loc chiar in timpul in care cititi aceasta stire: in ultimele 6 luni rezerva a scazut de la 74,3 la 73%, deci cumva, ne dispar bani si din aceasta rezerva.

Cu toate ca nu facem o analiza economica in adevaratul sens al cuvantului, cifrele prezentate mai sus sunt cifre oficiale si adevarate, ceea ce ar trebui sa ne sperie si mai mult. Unde o sa ajungem cu aceasta datorie? Pana cand o sa creasca si cum vom fi noi apti in a plati asemenea sume colosale cand economia noastra e pe butuci? Poate d-na Dancila sa ne lamureasca mai bine, sau poate domnul Dragnea de dupa gratii? Who knows…

Sursa foto:https://www.pexels.com/photo/background-bank-banking-banknote-262558/

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns