Ce implica un proiect de rezistenta case si pentru ce este necesar?

Ce implica un proiect de rezistenta case si pentru ce este necesar?

In conformitate cu legea 50/1991 care vizeaza autorizarea executarii lucrarilor, in documentatia pe care un constructor o depune, trebuie sa existe si proiectul pentru a autoriza lucrarile, care sa fie format dintr-o parte scrisa si o parte desenata. Partea scrisa mai poarta numele si de memoriu tehnic, in timp ce partea desenata cuprinde plansele pe care proiectul le are. Fiecare dintre documentele mentionate trebuie sa fie verificate de o persoana avizata. In aceste documente intra si asa numitul proiect de rezistenta, care este foarte important.

Arhipropub.ro ofera mai multe informatii despre aceste proiecte si despre necesitatea de a le avea, astfel incat fiecare persoana sa inteleaga la ce trebuie sa se astepte atunci cand trebuie sa faca un proiect de arhitectura si ce pasi ar trebui sa urmeze.

Ce este un proiect rezistenta case si cand este necesar?

Proiectul de rezistenta este un document care se afla la baza realizarii unei structuri de rezistenta pentru constructii. Fie ca trebuie sa fie construita o casa, fie ca este nevoie sa fie amplasata o caseta luminoasa, pentru a se obtine o autorizatie de la primarie, pe langa toate documentele realizate va fi inclus si un proiect rezistenta. Aceste proiecte rezistenta case contin calcule si informatii cu privire la fundatii, grinzi, stalpi, armatura si sistem de prindere.

De regula, cei care isi doresc sa construiasca o casa apeleaza la un proiectant rezistenta pentru a intocmi proiectul, cu scopul de a obtine autorizatia de constructie. Acest proiect este solicitat de catre autoritati si in momentul in care se emite certificatul de urbanism.

Ce contin proiectele de rezistenta?

In mod cert, la aceasta intrebare cauta raspunsul optim toti cei care aflati in faza de pregatire a documentatiei necesare construirii unei case. Foarte important de mentionat este ca un proiect de rezistenta nu poate fi realizat fara un proiect de arhitectura (cel din urma aflandu-se la baza realizarii proiectului de rezistenta).

Structurile de rezistenta trebuie sa fie realizate in conformitate cu legislatia existenta. De asemenea, trebuie mentionat si faptul ca proiectele de rezistenta au ca principal scop indeplinirea conditiilor in ceea ce priveste siguranta, stabilitatea si rezistenta la seisme a cladirilor construite.

Orice proiect de rezistenta al unei constructii trebuie sa contina urmatoarele elemente:

  • borderoul de piese scrise si desenate (partea desenata trebuie sa contina planurile de sapatura de fundatie, de sarpanta etc);
  • memoriul tehnic de rezistenta;
  • un program de control pe faze;
  • referatul de verificare borderou – dupa finalizarea proiectului, acesta trebuie sa fie verificat de un inginer tehnic care este atestat MLPAT. Asadar, verificarea calitatii proiectului este realizata doar de catre un specialist verificator atestat. Acesta ocupandu-se de respectarea reglementarilor tehnice existente;
  • legitimatia persoanei care verifica, in copie;
  • in functie de caz, expertiza tehnica si copie a legitimatiei expertului.

In concluzie, modul in care se realizeaza proiectul de rezistenta pentru o casa este deosebit de important, facand parte dintre demersurile obligatorii care se fac inainte de ridicarea unei constructii.

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *