Social democratii au creat surprize in cadrul alegerilor legislative de duminica

Social democratii au creat surprize in cadrul alegerilor legislative de duminica

Social democratii (PSD) au dejucat sondajele ajungand pe primul loc in cadrul alegerilor legislative de duminica insa liberalii de la putere sunt inca favoriti pentru formarea noului guvern.

Conform primelor rezultate partiale, opozitia a ajuns pe primul loc in cadrul alegerilor legislative, duminica, 6 decembrie. Social democratii au reusit sa stranga in jur de 30% din voturi conform rezultatelor publicate luni de autoritatea electorala.
Partidul liberal (PNL) al prim-ministrului pro-european Ludovic Orban, considerat castigator inca dinainte de alegeri, a obtinut doar 25,5% din voturi. Aceasta formatiune isi doreste totusi sa ramana la putere, facand o alianta cu reformistii din USR-Plus care au primit aproximativ 15% din voturi.

Inainte de alegeri, acesta fost de altfel scenariul emis de presedintele Klaus Iohannis. Insa, de-a lungul mandatului sau, a exclus de mai multe ori permiterea reintoarcerii la putere a partidului PSD in timpul celui de-al doilea mandat al sau, care se va incheia in 2024.
Ora negocierilor. Doar doua alte partide au reusit sa treaca de bariera de 5% pentru a intra in ParlamentȘ o formatiune nationalista si aproape de Biserica ortodoxa, AUR (9%) si partidul minoritatii maghiare, UDMR. Marcel Ciolacu, imediat dupa alegeri, a declarat ca asteapta demisia lui Ludovic Orban, acesta este lucrul pecare l-au cerut romanii prin intermediul voturilor.

Peste 18 milioane de alegatori au fost asteptati la urne insa, pe fondul pandemiei cu Covid-19, doar un roman din trei si-a exprimat dreptul la vot. O absenta record pentru alegeri legislative, conform autoritatii electorale. Coruptie, clientelism, aroganta…acuzatiile romanilor fata de partidele politice sunt numeroase si inca vor continua fara indoiala.

In timp ce analistii vorbeau deja despre o slaba prezenta la vot, Mihai Sora, filozof si scriitor, in varsta de 104 ani, incuraja oamenii inca de la primele ore ale diminetii sa mearga la vot intr-un numar cat mai mare.

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *