Incoronarea regelui Charles: invitati si program, ce trebuie sa stii despre festivitati

Incoronarea regelui Charles: invitati si program, ce trebuie sa stii despre festivitati

Harry va fi prezent. Meghan Markle nu… iata cum va arata ceremonia si zilele care vor urma pentru britanici.

Elton John, Adele, Ed Sheeran si Harry Styles nu vor fi prezenti. Tom Cruise, Katy Perry si Winnie the Pooh vor fi prezenti. Desi programul spectacolului organizat in onoarea regelui Charles nu este foarte apreciat de public, britanicii se pregatesc pentru trei zile de festivitati pentru a marca incoronarea noului lor suveran.

Ostilitatile incep sambata, 6 mai, cu „procesiunea regelui”, care va porni cu trasura de la Palatul Buckingham pana la Westminster Abbey, o distanta de aproximativ doi kilometri. Ceremonia incepe la ora locala 11.00 (pranz de partea noastra) si va fi condusa de arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

Odata intrat in interiorul manastirii, regele va fi prezentat si aclamat de catre public inainte de a depune juramantul de investitura, un text care ii irita in mod deosebit pe anti-realisti. In prezenta reprezentantilor religiosi, Charles va rosti o scurta rugaciune cu voce tare, in timp ce regina Camilla va fi unsa in vazul tuturor. Parti din slujba vor fi rostite in galeza, gaelica scotiana si gaelica irlandeza.

Ulterior, regele, asezat pe scaunul regelui Edward (adus special din Scotia), va fi uns cu ulei de catre arhiepiscop, urmat de insemnele regale: haina regala, globul (un glob de aur cu o cruce in varf), sceptrul si coroana Sfantului Edward, care va fi asezata pe capul regelui.
Lideri straini, capete incoronate, oficiali alesi, reprezentanti ai societatii civile… La ceremonia de incoronare de la Westminster Abbey sunt asteptati aproximativ 2.000 de invitati alesi cu grija, mult mai putini decat cele 8.000 de persoane care au asistat la incoronarea Elisabetei a II-a in 1953.

Sa incepem cu cei care vin. Printul Harry, care s-a despartit de monarhie in forta si a parasit Marea Britanie in 2020 pentru California, si-a confirmat prezenta, spre deosebire de sotia sa, Meghan Markle. Acelasi lucru este valabil si pentru premierul britanic Rishi Sunak si sotia sa Akshata Murty, precum si pentru membrii-cheie ai guvernului.

De asemenea, vor fi prezenti numerosi sefi de stat, precum presedintele francez Emmanuel Macron, presedintele german Frank Walter Steinmeier, presedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr, presedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, premierul australian Anthony Albanese si omologul sau pakistanez Shehbaz Sharif.

Vor fi prezente capete incoronate din intreaga lume, printre care regele Felipe al VI-lea si regina Letizia ai Spaniei, printul Frederik si printesa Mary ai Danemarcei, regele William Alexander si regina Maxima ai Tarilor de Jos, regele Philippe si regina Mathilde ai Belgiei si printul Albert al II-lea de Monaco.

Alaturi de oaspetii de prestigiu, regele a decis sa invite cateva sute de persoane care au muncit pentru comunitatea lor si au fost decorate de Palatul Buckingham, cum ar fi scolarul Max Woosey, care a dormit intr-un cort in gradina sa timp de trei ani pentru a strange bani pentru un ospiciu.

Spre deosebire de copiii reginei consort Camilla, de primul ei sot Andrew Parker Bowles si de o parte din familia sa, presedintele american Joe Biden nu va fi prezent. Sotia sa, Jill Biden, il va reprezenta. Casa Alba a insistat ca absenta lui Joe Biden – despre care se stie ca este mandru de radacinile sale irlandeze – „nu a fost un semn de dispret”. Sarah Ferguson, fosta sotie a printului Andrew, ale carei nazbatii au stanjenit adesea monarhia, nu a fost invitata.

Sursa: https://www.huffingtonpost.fr/people/article/couronnement-de-charles-iii-invites-et-programme-ce-qu-il-faut-savoir-des-festivites_217415.html

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns