FMI imbunatateste perspectivele economice pentru zona euro

FMI imbunatateste perspectivele economice pentru zona euro

Perspectiva unei recesiuni in zona euro este din ce in ce mai indepartata, intrucat Fondul Monetar International (FMI) si-a imbunatatit usor previziunile economice pentru Uniunea Europeana.

In prezent, se asteapta ca zona euro sa creasca cu 0,7% in acest an, fata de 0,5% in prognoza anterioara, si cu 1,6% in 2024.

Germania, motorul industrial al continentului, va cunoaste o crestere cu doar 0,1% – o performanta timida, dar o crestere considerabila fata de -0,3% estimat in luna octombrie a anului trecut.

Franta va cunoaste o crestere de pana la 0,7%, in timp ce Italia va cunoaste o crestere de pana la 0,6% in 2023.

In cea mai recenta prognoza publicata marti, FMI subliniaza rezistenta si adaptarea economiei europene in fata razboiului Rusiei din Ucraina, a crizei energetice si a inflatiei in crestere, dar avertizeaza ca riscurile si incertitudinile raman ridicate.

„Exista multe riscuri, dar scenariul nostru de baza este ca zona euro nu va intra in recesiune in acest an”, a declarat pentru Euronews Petya Koeva Brooks, director adjunct al departamentului de cercetare al FMI.

„O crestere de 0,7% nu este, dupa standardele istorice, o cifra mare. Dar ne asteptam, de asemenea, ca lucrurile sa se redreseze si perspectivele sa fie mai bune in 2024”, a spus ea.

Industriile europene si-au petrecut ultimul an pe o coarda de echilibru intre a-si mentine motoarele in functiune si a se declara in stare de faliment, un efort costisitor si frenetic care a dus la revizuirea unor linii de productie stabilite de mult timp.

Recenta scadere a pretului la gaze a determinat mai multe institutii si banci, precum J.P. Morgan si Goldman Sachs, sa declare ca zona euro ar trebui sa scape de o recesiune, pe care multi au descris-o ca fiind inevitabila atunci cand Vladimir Putin a lansat invazia in Ucraina.

Rusia va inregistra o crestere economica lenta din cauza sanctiunilor

Cele mai recente previziuni ale FMI pentru economia mondiala indica o rata de crestere de 2,9% in 2023 si de 3,1% in 2024.

Pe langa razboi si criza energetica, organizatia indica, printre factorii care ar putea impiedica progresul economic in acest an, cresterea COVID-19 in China, cresterea ratelor dobanzilor, instabilitatea financiara si fragmentarea geopolitica.

Sursa: https://fr.euronews.com/my-europe/2023/01/31/le-fmi-ameliore-ses-previsions-economiques-pour-la-zone-euro

Cauta in dictionarul https://dexonline.net/ cele mai ciudate sau grele cuvinte si vei gasi definitiile lor la un simplu click.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *