Seful Romsilva acopera dezastrul ce se produce in Romania

Seful Romsilva acopera dezastrul ce se produce in Romania

intr-un interviu al celor de la g4media, Gheorghe Mihailescu director general Romsilva, declara ca in Romania, se taie anual 50.000 m3 de lemn, insa activistii de mediu au alta parere si spun ca cifrele mentionate de domnul director sunt cu cateva sute de ori mai mici decat realitatea care se intampla pe teren.

„Volumul care se taie neautorizat din padurile administrate de Romsilva este undeva la 40.000 si 50.000 de metri cub pe an. Asta inseamna un volum de 0,01 metri cubi pe an si pe hectar. Inseamna un fag sau un molid cu diametru de 8 cm. Daca credeti ca a taia neautorizat un par la un hectar este un pericol, eu va spun ca nu” declara acesta.

Ciprian Glusca, coordonator de campanii Greenpeace, are cu totul alta parere despre aceasta situatie.

„Datele pe care noi le avem vorbesc despre taieri ilegale cuprinse intre 8,8 milioane şi 20 milioane de metri cubi anual. Ce face Romsilva spunand ca sunt doar 40.000 de metri cubi anual taiati ilegal anual, este de fapt acel fragment pe care il surprind in controalele pe care le face ea.

Cifra de 8.8 milioane de metri cubi reiese din inventarul forestier ciclul 1, 2008 -2013, care a fost publicat chiar de Ministerul Apelor si Padurilor. Aceasta cifra se regaseste si în dosarele speciale existente in CSAT, in dosarele in care se vorbeste despre taierile ilegale din Romania, un subiect de securitate nationala.

Cifra de 20 milioane de metri cubi reiese dintr-un calcul pe care organizatiile de mediu l-au facut avand la baza acte din ciclul 2 al inventarului forestier national, 2013 – 2018. Acolo pur şi simplu dispar din calcule 14 miloane de metri cubi. Ministerul Apelor si Padurilor nu reuseste sa explice de ce se întamplă asta si unde anume se duce această cantitate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *